Otel
İnsanların belirli bir ücret karşılığında geçici olarak konakladıkları ve beslenme ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerdir. İnsanoğlunun yerleşik hayata geçtiği tarihten itibaren geçici konaklama alanlarına ihtiyacı olmuştur. Geçmiş dönemlerin hanları ve kervansarayları günümüzün otelleridir.
Günümüzdeki konaklama tesislerini birbirinden ayıran en temel özellik kime hizmet sunduğu ile ilişkilidir. Ülkemizdeki oteller Turistik Belgeli Oteller ve Turistik Belgesiz Oteller olmak üzere ikiye ayrılır. Turistik Belgesiz Otelleri yerel yönetimler, Turistik Belgeli Otelleri Turizm Bakanlığı kontrol etmektedir. Bu oteller; 1 yıldızlı oteller, 2 yıldızlı oteller, 3 yıldızlı oteller, 4 yıldızlı oteller, 5 yıldızlı otellerdir.
Ayrıca oteller; motel, hotel, pansiyon, apart otel, butik otel, şehir oteli, golf oteli, spor takımları oteli, kongre merkezleri ve tatil köyleri (resort otel) gibi çeşitlere ayrılır.
Motel: Yerleşim yerleri dışındaki karayolu güzergahı, mola noktaları ve yakın çevresinde olan konaklama yerleridir.
Hotel: Konaklama hizmetlerine karşılık verebilecek en az 10 odalı konaklama ve yeme içme tesisleridir.
Pansiyon: Bir odası, bir bölümü ya da bütünü genellikle belli bir süre için kiraya verilen, müşterinin kendi yemeğini pişirmesine olanak sağlayan işletmelerdir.
Apart Otel: Bu konaklama tipi ya apartman ya da villa şeklindedir. Kalınacak yerlerin içerisinde genellikle bir ya da birden fazla oda, salon ve mutfak yer almaktadır. Çoğunlukla geniş bir yapıya sahip oldukları için genelde büyük aileler tarafından tercih edilmektedir.
Butik Otel: Oda sayısı genellikle 25’i aşmayan, ev konforunda hizmet veren ve lüks kategorisinde değerlendirilebilecek konaklama türüdür.
Şehir Oteli: Kent merkezleri içerisinde yer alan genellikle kültür ve iş gezisi amaçlı kullanılan konaklama ve yeme içme tesisleridir.
Toplantı, Kongre ve Seminer Oteli (Kongre Merkezleri): Toplantı, kongre, konferans ve sunum yapmak için gerekli ekipmanlara sahip alanlardır. Genellikle otellerin işletmesine ait olan bu alanlar otellerden bağımsız da hizmet vermektedir.
Golf Oteli: Golf Spor Alanı, konaklama ve yeme içme tesislerinin olduğu yapılardır. Dünyanın sayılı golf merkezlerinden biri olan Antalya’da golf tutkunları ağırlanmaktadır.
Spor Takımları Oteli: Otel içerisinde çeşitli antrenman sahaları, ile açık kapalı çalışma alanları bulunan ve/veya antrenman tesislerine yakın konumda yer alan konaklama ve yeme içme tesisleridir. Dünyanın sayılı spor takımı otelleri Antalya’da yer almaktadır.
Tatil Köyü (Resort Otel): Turistik amaçlı olarak, doğa yönünden uygun bir yere kurulmuş olan çoğunlukla yaz aylarında olmak üzere tatil yapmak isteyenlerin konaklayabilecekleri, oldukça geniş bir alanın üzerindeki konaklama tesisleridir.
Otel Değerleme,
Turistik Tesis, Konaklama Tesisleri, Otel, Hotel, Motel, Tatil Köyü vb isimler olarak adlandırılan gelir getiren mülklerin değerlemesinde Gelir Kapitalizasyon Yöntemi, Maliyet Yöntemi ve Emsal Karşılaştırma Yönteminin birlikte kullanıldığı ya da içlerinden en uygun olanının değerleme özelinde tercih edilmesi sebebiyle diğer gayrimenkul değerleme çalışmalarından ayrılmaktadır. Örneğin yeni kurulmuş bir otelin değerlemesinde maliyet yöntemi uygun olabileceği gibi hizmette olan bir otelin değerlemesinde gelir yöntemi tercih edilebilir. Benzer özelliklere sahip otel bulunma olasılığının düşük olması nedeniyle Emsal Karşılaştırma Yönteminin doğru sonuçlar verebileceği düşünülmese de benzer özellikteki otellerin fiyat aralıkları konusunda bir fikir vermektedir. Otel Değerlemesinde tesisin doluluk oranı ile ortalama oda fiyatları arasındaki ilişkiye dikkat edildiği gibi objektif olarak tesisin yönetim kalitesi, amacına uygun lokasyonu da (yaz turizmi, kış turizmi, kaplıca/sağlık turizmi gibi) önem arz etmektedir. Otel gelirleri ile ilgili olarak konaklama gelirleri en büyük kalem olsa da diğer gelirler olarak kongre, toplantı gelirleri, düğün vb. toplu organizasyon gelirleri, ekstra yiyecek içecek gelirleri, SPA, spor merkezi, kuaför, kuru temizleme hizmetleri, otel içi dükkan kira gelirleri vb. yan gelirlerde önemli yekun tuttuğundan turistik tesis değerlemede tesis özelindeki potansiyel yan gelirlerde dikkate alınmalıdır.
•Gelir Kapitalizasyon Yöntemi: Gelir getiren mülkün gelecekte sağlayacağı gelirler hesaplanarak taşınmaz için değer takdirinde bulunulur. Bu yaklaşımda kullanılan gayrimenkulün net geliri olup bu bilgi karşılaştırılabilir veriler olduğu zaman kullanılabilir. Bu yöntem işletme sahibine ve/veya yatırımcılara otelin gelecekteki gelir ve giderleri ile otelin gelecekteki kazanç durumu hakkında bilgi vermektedir.
•Emsal Karşılaştırma Yöntemi: Bu yaklaşım ile taşınmazla benzer veya ikame mülklerin satış değerleri, benzer nitelikli taşınmazları pazarlıklı satışa çıkartıldıkları değerler ile benzer konumda ve özellikteki ikame mülklerin değerlerinin karşılaştırılmasına dayalı değer takdir yöntemidir.
•Maliyet Yöntemi: Bu yaklaşım ile hali hazırda var olan bir yapının günümüz bayındırlık bakanlığı yapı maliyetleri dikkate alınarak yeniden inşa edilme maliyetine arsa değeri eklenerek değer takdirinde bulunulur. Bu yaklaşımda yapı kalitesi ile otelde kullanılacak malzemelerin maliyetleri ile binadaki yıpranma payı, binanın fiziki durumu dikkate alınır. Bu yöntemde arsa değeri emsal karşılaştırma yöntemi ile tespit edilir, yapı değeri ise yıpranma payı hesaplanarak maliyet yöntemi tespit edilir. Nihayetinde arsa ve yapı değeri toplanarak tesisin değeri takdir edilir.
Otel değerlemesi genel olarak (Konaklama tesisi ekspertizi) mevcut piyasada alım – satım işlemleri, yatırım ve kiralama işlemleri, işletme sürecinde, hukuki anlaşmazlıklar da (miras, haciz, iflas vb.), muhasebe, kamulaştırma, vergi, sigorta ve borç verme işlemlerinde kullanılmak üzere talep edilmektedir.